0
06135515974___09056369145

خلاصه نویسی

خلاصه نویسی

⭕️خلاصه نویسی دروس عمومی:

📌نحوه خلاصه نویسی دروس کنکور با هم فرق داره. برای درس‌ های ادبیات و زبان فارسی، عربی و زبان انگلیسی و به طور کلی برای خلاصه نویسی دروس حفظی تر بهتره که خلاصه ‏ها رو به صورت درس به درس ننویسید بلکه به صورت مبحث به مبحث و موضوعی بنویسید. برای یادگیری و تسلط کافی روی لغات هم از جعبه‌ی لایتنر یا به یاد استفاده کنید. قواعد و دستور، فرمول‏ های کلی زمان ‏ها و موارد دیگه رو حداکثر در چند برگه خلاصه کنید. در مورد سوالات متن و جای خالی و بخش آرایه‏ های ادبی درس ادبیات فارسی، تمرین و تست‌زنی بیشتر،میتونه راه مناسبی برای تقویت این مباحث باشه.

⭕️استفاده از طرح واژه،طرح درختی و طرح های متنوع برای خلاصه نویسی:

📌انواع روش های خلاصه نویسی وجود داره. میتونین با استفاده از طرح واژه هم مطالب رو به صورت درختی یا طرح های متنوع و زنجیره ای که مطلب رو به یادتون میاره و رابطه پیوستگی مطالب رو نشون میده، درس ها رو خلاصه کنید. اما روش دوم یعنی طرح واژه در ذهن ماندگارتره و منسجم تره چون واژه هاش کلیدی هستن. کلا خلاصه نویسی نباید انشا نویسی باشه بلکه بیشتر باید با علائم و نمودار و شکل باشه تا بهتر در ذهن بمونه.
از درخت حافظه هم میتونید استفاده کنید که برای سازمان‌دهی ذهن و تأثیر در یادگیری کارایی فوق‌ العاده‌ ای داره. برای این کار باید عنوان فصل رو به عنوان ریشه ‌ی درخت داخل یک دایره، مربع یا هر شکل هندسی در سمت راست بگذارید و بعد نکات اصلی و فرعی رو روی شاخه‌ های اصلی و فرعی در سمت چپ بنویسید.

⭕️خلاصه نویسی باید جمع و جور اما قابل فهم باشد.

📌یکی از مهم ترین اصول خلاصه نویسی برای کنکور اینه که مطالب خلاصه ها باید تا حد امکان کوتاه باشن اما مفهوم رو برسونن و ترجیحاً فعل داشته باشن و قابل فهم باشن.
خلاصه ها رو هم میشه با الفاظ و جملات متن کتاب نوشت و هم میشه با الفاظ و عباراتی که خودتون می سازید بنویسید. یعنی نیازی نیست حتما عین جملات کتاب رو داخل خلاصه ها بنویسید. صرفا نباید مطالب رو رونویسی کنید و میتونید به زبان خودتون بنویسید. خلاصه رو برای خودتون بنویسید چون قراره خود شما از این خلاصه ها استفاده کنید نه کسی دیگه.
در روش خلاصه نویسی باید تا حد امکان واقعا خلاصه بنویسد و میتونید مثلا به جای «مقدار آن افزایش می یابد» از علامت فلش رو به بالا استفاده کنید ↑ یا به جای کاهش می یابد علامت ↓ بگذارید. بنابرین از علائم اختصاری هم استفاده کنید.
میتونید از رمز و کدگذاری برای حفظیات استفاده کنید مثلا برای حفظ کردن تاریخ ادبیات آثار نظامی رمزش میشه “ملخ‌ ها”:
م: مخزن‌ الاسرار
ل: لیلی و مجنون
خ: خسرو و شیرین
ه: هفت ‌پیکر
الف: اسکندرنامه

⭕️فقط مطالب اصلی و مهم تر را خلاصه نویسی کنید.

📌باید نکات مهم و مطالب کلیدی رو موقع مطالعه قبل از خلاصه نویسی با خط کشیدن زیر خطوط و بخش ‌های کتاب یا مشخص کردن در کنار صفحه علامت‌ گذاری کنید. وقتی تازه در حد یادگیری هستین نمیتونین خلاصه برداری هم کنین چون در واقع اول باید یاد بگیرید و زیر نکات مهم خط بکشید و بعد خلاصه نویسی کنید.
بعضی ها زیر همه خطوط کتاب خط میکشن، کل خطوط رو هایلات میکنن یا خلاصه هایی می نویسن که تقریبا هم حجم خود کتاب اصلی است! این اصلا خلاصه نویسی نیست و فایده ای نداره.
در خلاصه نویسی باید دقت کرد که معمولا ایده و نکته اصلی هر پاراگراف در یک یا دو جمله اول پاراگراف وجود داره و بقیه جملات اون پاراگراف معمولا توضیحاتی درباره این مطلب هستن.
در حین خلاصه نویسی مطالبی که توضیحات اضافه دارن و مثال و شواهد آوردن رو حذف کنید یعنی باید اصل مطلب رو بنویسید و مطالب فرعی که ارتباط مستقیمی به اصل مطلب ندارن رو حذف کنید.
خلاصه باید شامل کلمات کلیدی و یا جملات کلیدی باشه تا وقتی که بعدا خلاصه ها رو میخونین کل مطلب برای شما یاد آوری بشه.

⭕️زمان مرور مطالب خلاصه نویسی شده

📌روزانه مدتی رو باید برای مرور مطالب خلاصه نویسی شده وقت بگذارید چون هر چه فاصله بین مرورها بیشتر بشه مطالب دیرتر یادآوری میشن.
مطالب خلاصه نویسی شده رو قبل و بعد از تست‌زنی در خانه و قبل و بعد از تست‌ زنی در آزمون ‏ها مرور کنید. فراموش نکنید که بعد از تست‌زنی، نکات جدید و مهم رو باید به خلاصه ‏ها اضافه کنید و بعد از هر بار مرور خلاصه‌‏ ها، باید به‌ روز رسانی کنید. ممکنه بعدا بفهمید بعضی نکاتی که داخل خلاصه ها نوشتید اصلا مهم نبودن یا بعدا بفهمید که یک نکته خیلی مهم بوده ولی جا انداختید و الان این نکته رو اضاف می کنید. همیشه در برگه ی خلاصه، جاهایی رو برای روز مبادا خالی بگذارید.
برای خلاصه نویسی هر درس حتما با مشاور تحصیلی خودتون هم مشورت کنید و ازش راهنمایی بگیرید چون مشاور شما از میزان تسلط شما بر درس های مختلف بهتر خبر داره و میتونه بهتر از هر کسی ایرادات خلاصه نویسی شما رو شناسایی و برطرف کنه.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *